Предварителни сметки показват, че годишно сумата за семейство от четирима членове в средно голяма 

...
Предварителни сметки показват, че годишно сумата за семейство от четирима членове в средно голяма 
Коментари Харесай

От 2024 година плащаме за боклука според броя на хората в имота

Предварителни сметки показват, че годишно сумата за семейство от четирима членове в средно голяма  община ще е към 300 лв.

Такса боклук да се пресмята по изхвърлените боклуци, а не като % от данъчната оценка на парцела, както е сега. След доста години отсрочване този съответен метод най-сетне се вкарва и в България от 1 януари 2024 година

Една от първите задания на новите кметове и общински препоръки след локалните избори през октомври е

да сметнат какъв брой ще плащаме за боклука

В противоположен случай ни чакат милиони евро наказания, Европейска комисия към този момент заплаши със съд България, тъй като още не е въвела обективен модел за такса боклук. От Брюксел чакат пояснения до края на този месец какво подхваща страната ни. Ако те не са задоволително безапелационни, ще заведе дело. Спечели ли го, ще плащаме милиони евро за всеки ден закъснение.

Вероятно санкцията ще ни се размине, тъй като към този момент е направена методиката, по която ще се пресмятат сумите, които семействата ще заплащат за почистването. Очаква се тя да бъде призната от Министерския съвет до края на този месец.

Според методиката общинарите могат да употребяват три метода

– да се продават на хората специфични торби, да се заплаща по отношение на броя контейнери или да се пресметна сума по броя на живеещите в даден парцел.

По неофициална информация множеството кметове имат желание да употребяват броя на живеещите в едно жилище. В този случай сумата се дефинира, като разноските на общината се разделят на хората в населенoто място, а получената сума се умножи по броя на жителите на парцела. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода. Приходите от такса боклук би трябвало да покриват разноските за разчистване. Изключение от този принцип се позволява единствено в случаи, когато може да бъде обиден публичният интерес – т.е. с новата методика таксата да се вдигне прекалено.

Според параметрите на новата методика може да се създадат приблизителни калкулации какъв брой ще коства извозването на боклука. Например в приблизително огромна община с близо 138 000 поданици и разноски за разчистване за 10,5 млн. лв. таксата ще е 76 лв. на човек годишно. Така домакинство от четирима ще би трябвало да заплати 304 лв..

Ако се приложи методът със специфични торби за боклука и всяка една събира 15 кг, то тогава цената на една излиза 2,5 лв.. При потребление на съд за боклуци с съдържимост 30 кг, който се запълва напълно и се изхвърля веднъж седмично, годишната такса ще се равнява на 9360 лева и ще се разпределя по отношение на ползвателите, които изхвърлят в този съд.

Оказва се обаче, че

към момента няма община, която да е направила точни планове

какъв брой ще плащаме за боклука от следващата година, сподели инспекция на “24 часа ”. Причината е, че всички чакат методиката, по която да вършат сметките. Има градове, в които въпреки всичко тече някаква подготoвка за смяната.

В София има няколко пилотни плана, при които е въведен правилото “замърсителят заплаща ”. Единият е в регионите “Кремиковци ” и “Овча купел ”, където има система за разделно събиране на боклуци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали. На семействата са раздадени контейнери или чували, а за тези в блоковете са сложени специфични контейнери.

В “Надежда ” също има организация за разделно събиране на пластмаса, хартия, метал и стъкло, както и хранителни боклуци. Това е станало с 5 “зелени острова ” за 300 семейства. Същото е направено и с още 300 други в регион “Овча купел ”. През тази година е планувано построяването на още 15 острова в регион “Надежда ”, както и разширение на системата в “Илинден ”, “Връбница ” и “Възраждане ”.

В рамките на различен план ще се изградят 3 схеми за разделно събиране и преработване на хранителни боклуци в кварталите “Вердикал ”, “Симеоново ” и “Драгалевци ” и на използвани автомобилни гуми. Ще се вкара пилотно система за разделно събиране на хранителни боклуци на правилото “от врата до врата ”, като по този метод ще се подкрепи последващото въвеждане на правилото “плати колкото изхвърляш ”.

От Столична община показаха още, че отвън общоприетото установяване на такса боклук съгласно данъчната оценка са дали опция на бизнеса да заплаща съгласно количеството битови боклуци за нежилищните парцели. Фирмите имат и алтернатива за събиране и транспортиране на битовите боклуци посредством директно договаряне със профилирани компании.

Промените в общинските наредби, отнасящи се до определянето на таксата за битови боклуци, обаче

ще бъдат направени едвам откакто бъде призната от Министерския съвет наредбата за новата методика.

В Пловдив да вземем за пример ще вършат изследване какъв брой отпадък се изхвърля от даден вход или блок. Ще се слагат чипове на контейнери и камиони, с цел да се мери количеството боклуци.

Във Велико Търново плануват по новата методика да изберат таксата да зависи от броя на живеещите. Това нямало да докара до шоково повишаване, даже за някои може да има понижение. Според изчисленията с новата методика няма да се постанова дофинансиране на дейностите по непорочност от други приходоизточници, както е сега. В Кърджали пък се заплаща съгласно застроената повърхност на жилището, само че от общината изясняват, че най-честно ще бъде, в случай че таксата се дефинира по отношение на генерирания боклук.

Според общинари във Враца, в случай че се счита съгласно количеството боклук, приходите ще се вдигнат с най-малко 1 млн. лв., като сега годишно те са 5,5 млн.

От въвеждането на правилото “замърсителят заплаща ” обаче може да бъдат ощетени общини, в които има курорти. Като да вземем за пример Смолян. Туристите също генерират отпадък, само че този способ няма по какъв начин да ги обхване, би трябвало да натоварим още веднъж бизнеса, твърди кметът на града Николай Мелемов.

Общините подписват с НСИ да получат данни

Рамково съглашение подписват през днешния ден сдружението на общините и Национален статистически институт, съгласно което кметовете ще получават данни какъв брой хора живеят във всеки парцел напряко от териториалните статистически бюра.

Когато методологията е била обсъждана предходната година, имало концепция информация за живеещите да се вземат от ВиК сдруженията, пред които притежателите заявяват какъв брой души има в един парцел. Но в последна сметка се решило да се употребяват данните от преброяването, което прави Национален статистически институт, защото се счита, че са по-точни. Сдружението на общините е спечелило и план по европейска стратегия за обработка на данните. Така организацията ще ги получава, а по-късно ще се дават на всеки кмет.

В Европа почти няма страна, която да не отчита колко се изхвърля

По разнообразни системи страните в Европа са организирали заплащането за изхвърляните боклуци. Водещ на всички места обаче е стремежът данъкът да е допустимо по-справедлив и съвсем няма страна, която да не регистрира количествата.

В Англия общинските препоръки имат независимост да вземат решение по какъв начин да дефинират такса боклук, само че множеството избират да е въз основа на изхвърленото количество, защото тази скица се счита за най-справедлива. Там, където се живее в еднофамилни къщи, всяко домакинство получава две огромни кофи – едната е за неща, които могат да се рециклират, а другата – за общ отпадък. Някои общини дават и спомагателни по-малки контейнери за органични боклуци, които се трансформират в компост. По този метод разноските за сметосъбиране понижават, защото разделянето се прави от самите хора.

Боклукчийските камиони идват един път седмично и събират една от трите кофи. Ако си натрупал повече боклуци от избраното количество, би трябвало самичък да ги транспортираш до специфични депа или да поискаш в допълнение събиране от общинския съвет. Подобна услуга обаче не е евтина. Например прибирането на диван може да коства сред 50 и 100 паунда, само че пък в случай че си позволиш да го оставиш просто на улицата, санкцията е 10 пъти по-висока.

В Италия има два типа цени – за жилищни потребности или за индустриални и търговски. Такса боклук се заплаща от оня, който населява парцела, без значение дали го има, или е чартърен. Такса има и когато в парцела не живеят хора, само че в него има електричество и водоснабдяване.

Данък боклук за жилищата се пресмята въз основата на непрекъснати и променливи индикатори. Постоянните се дефинират от цената и размера на парцела, разноските за вложения. Променливите зависят от теоретичното количество създадени боклуци според от броя членове в фамилията. Към тези индикатори се ползват и още 5 % недодялан налог. При изчисляването на налог боклук са изключени балкони, тераси, градини, общите пространства в кооперациите, жителите на парцела от по-малко от 6 месеца (в подобен случай дължимото се изисква от собственика). Едно италианско семейство заплаща приблизително 325 евро налог боклук на година.

Във Франция начинът на събирането и заплащането зависи напълно от общините и мнението на техните поданици. И въпреки експериментирането със системата да плащаш съгласно това какъв брой мърсиш да е от 2016 година, към момента има дребни и огромни градове, които не са минали на нея. Това обаче би трябвало да стане най-късно до 2025 година в народен мащаб. При остарялата френска система таксата за боклука се определяше от параметри като местонахождение и величина на жилището, а не от броя на живеещите и количеството боклуци. При новата се дават торби с чип, с които да се наблюдава какво количество и какъв брой постоянно се изхвърля.

Белгийците следват същата процедура, като още през 2016 година към нея са минали над 4,5 млн. души. Белгийска Фландрия е регионът в Европа, който е рекордьор по преработване – там се оползотворяват над 70% от отпадъците.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР